British Parliamentary Format

Formatul “British Parliamentary” este formatul de elita al dezbaterilor. Acesta este practicat la Campionatul Mondial de Dezbateri Universitare si la majoritatea competitiilor de studenti din lume.

Formatul implica 4 echipe intr-un meci de dezbateri: 2 echipe ale Guvernului si 2 echipe ale Opozitiei. La sfarsitul dezbaterii arbitrii vor decide un clasament: locurile 1,2,3 si 4.

Rolul primei echipe a Guvernului este sa defineasca semnificatia motiunii (=temei), sa pregateasca un model sau plan atunci cand este cazul si sa prezinte cele mai importante argumente in favoarea motiunii dezbatute.

Rolul primei Opozitii este sa atace modelul si argumentele primului Guvern si sa prezinte cele mai importante argumente impotriva motiunii.

Rolul echipelor “de la masa a doua” este sa extinda dezbaterea, sa sondeze cat mai mult in esenta subiectului dezbatut si sa gaseasca argumente care sa sustina, respectiv sa respinga motiunea. Argumentele Guvernului 2 si ale Opozitiei 2 trebuie sa fie fundamental abordari noi dar in acelasi timp trebuie sa nu contrazica pozitiile formulate de echipele de pe aceeasi banca cu ei din “prima masa”.

Daca vreti sa aflati mai multe: http://en.wikipedia.org/wiki/British_Parliamentary_Style